De regeringsleiders van de eurolanden moeten zondagmiddag proberen toch tot een akkoord met de Grieken te komen, nadat de gesprekken tussen de ministers van Financiën onder leiding van Jeroen Dijsselbloem nog geen deal hebben opgeleverd.
Volgens Dijsselbloem zijn er nog een aantal grote kwesties onopgelost. De Finse minister van Financiën, Alexander Stubb, een van de grootste criticasters van de Grieken, stelt dat er wel enige vooruitgang is geboekt, maar dat het nu aan de regeringleiders is om knopen door te hakken.
Hervormingen en besparingen zijn ,,de enige weg naar hulp”, stelde premier Mark Rutte zondag in Brussel. Hij is daar inmiddels aangekomen voor de derde ingelaste top van eurolanden over de Griekse crisis in korte tijd. Rutte ziet alleen deal als de Grieken alle voorgestelde hervormingen ook echt gaan uitvoeren.
Rutte zit daarmee op de lijn Merkel. Duitsland wil geen akkoord over Griekenland tegen elke prijs, stelde de Duitse bondskanselier zondag bij aankomst in Brussel.
Ze sprak over een extreem moeilijke situatie. Aan de ene kant is de economische situatie in Griekenland verslechterd. Aan de andere kant is elk vertrouwen in de Grieken verloren gegaan, zo benadrukte ze. Zij verwacht ,,hard overleg”.
Tsipras zelf achtte een akkoord op de top mogelijk als ,,alle partijen dat willen.'' De Europeanen willen een verenigd, geen verdeeld Europa, zei hij. Steun kan hij waarschijnlijk verwachten van de Fransen die koste wat kost een deal willen.
Doen de Grieken wat ze beloven?
Het grote struikelblok lijkt het wantrouwen van de eurolanden tegenover de regering Tsipras. Die heeft wel hervormingen en bezuinigingen beloofd die dicht in de buurt komen van eerdere Europese voorstellen, de grote vraag is of ze die ook daadwerkelijk gaan uitvoeren.
Daarnaast is er nog het feit dat de voorstellen inmiddels achterhaald zijn, omdat de kapitaalbehoefte van de Grieken groter is geworden. In de weken voorafgaand en na het referendum zijn de Griekse banken vrijwel leeggehaald. De balansen van de banken moeten weer versterkt voor ze weer kunnen gaan functioneren. Daarvoor is naar schatting 25 miljard euro nodig. Een bedrag dat nog bovenop de 53,5 miljard euro komt die de Griekse staat nodig heeft om de komende drie jaar aan zijn verplichtingen te voldoen.
ANP / Z24
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl